Mierniki temperatury – nie tylko w przemyśle

Temperatura to parametr niezwykle ciężki do kontrolowania w zmiennych warunkach jak na przykład podczas procesów produkcyjnych. Kontrola temperatury otoczenia za pośrednictwem najprostszych urządzeń pomiarowych jakimi są termometry alkoholowe lub rtęciowe to zagadnienie wręcz banalne w porównaniu do pomiarów w warunkach… nazwijmy to: bojowych.

Stykowe i bezstykowe

mierniki temperaturyPodstawowym kryterium podziału, jakiemu podlegają mierniki temperatury jest sposób pomiaru. Mierniki takie dzielimy na mierzące temperaturę pośrednio lub bezpośrednio. Mierniki bezpośrednie to wszystkie te, które wymagają styku z ciałem, substancją, obiektem lub czynnikiem, którego ciepłotę kontrolują. Pośrednie mierniki to wszelkiego rodzaju pirometry, które rejestrują temperaturę bezkontaktowo na podstawie, ustawianego w elektronicznym sterowniku, stopnia emisyjności mierzonego obiektu i po uprzednim skalowaniu do znanej bazy. Kontaktowe mierniki temperatury cechują się większą wiarygodnością pomiarów, jednakże częstym problemem jest możliwość zapewnienia styku chociażby z wytwarzanym elementem, którego temperaturę chcemy zmierzyć.

Przemysłowe i domowe

Czujniki lub też mierniki temperatury stosowane w warunkach domowych to zazwyczaj termometry, których zasada działania polega na poddaniu czynnika pomiarowego o znanej rozszerzalności cieplnej, jak rtęć (już nie w dzisiejszych czasach) lub alkohol, oddziaływaniu temperatury czynnika mierzonego czyli np. powietrza w pokoju lub za oknem. Pomiar temperatury jest w takim przypadku znacznie prostszy, co przekłada się oczywiście na znacznie niższą cenę takich mierników. Więcej o miernikach temperatury można przeczytać tutaj: https://www.czaki.pl/pl/produkty/mierniki-temperatury/.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*