Kiedy lada, a kiedy witryna chłodnicza?

Urządzenia chłodnicze to podstawowe wyposażenie sklepów spożywczych, lokali gastronomicznych, cukierni, kawiarni i wielu innych obiektów podobnego typu. Podstawowe rodzaje urządzeń chłodniczych, jakie możemy spotkać w tego typu obiektach to lady i witryny chłodnicze. Te pierwsze mają do spełnienie potrójną funkcję. Po pierwsze, służą do przechowywania – schładzania produktów spożywczych. Po drugie, służą do ich ekspozycji. W końcu po trzecie, pełnią funkcję lady, na której podaje się sprzedawany towar. Te drugie wykorzystuje się jedynie do chłodzenia i ekspozycji produktów spożywczych, w tym gotowych dań w restauracjach czy kawiarniach.

Kiedy wybrać ladę chłodniczą?

Większość małych sklepów spożywczych wybiera lady, które gwarantują łatwy dostęp do chłodzonych produktów od strony sprzedawcy. Od strony klienta lada chłodnicza ma szklaną zabudowę, która uniemożliwia samodzielne sięganie po wybrany produkt przez klienta. Ten może jedynie wskazać sprzedawcy produkt, który chce kupić – samemu nie można po taki produkt sięgnąć. Takie rozwiązania stosowane są w sklepach i na stoiskach obsługiwanych przez sprzedawcę, a zatem w większości małych sklepów osiedlowych i w sklepikach lokalnych, których powierzchnia nie przekracza kilkudziesięciu metrów kwadratowych. Dodatkowym elementem wyposażenia lad chłodniczych jest górny blat, na którym można położyć oferowany klientowi towar.

witryny chłodnicze
Do zdjęcia zostały wykorzystane witryny chłodnicze, które pochodzą ze strony https://www.eladex.com.pl/pol_m_Produkty_Lady-chlodnicze-148.html

Kiedy wybrać witrynę chłodniczą?

Można powiedzieć, że lada chłodnicza jest rodzajem witryny chłodniczej o zwiększonej funkcjonalności. Same witryny chłodnicze mogą przybierać różne formy. Mogą mieć kształt szafy/regału z przeszklonymi drzwiczkami i szklanymi bocznymi ścianami. Mogą mieć formę w całości przeszklonej gabloty o prostokątnym, kwadratowym lub bardziej owalnym kształcie, którą wykorzystuje się do prezentowania gotowych dań w restauracjach lub kawiarniach. Mogą mieć również formę opisanej wcześniej lady, w której przechowuje się takie produkty żywnościowe jak wędliny, nabiał czy sery. Witryny chłodnicze o funkcji ekspozycyjnej najczęściej wykorzystywane są przez cukiernie, kawiarnie, restauracje i inne lokale gastronomiczne. Stosuje się je również w sklepach samoobsługowych. W przypadku sklepów, gdzie towar podawany jest przez sprzedawcę, najczęściej korzysta się z witryn w formie opisanych wyżej lad chłodniczych.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*