Czy warto pić podpiwek?

Jeśli szukasz tradycyjnego napoju orzeźwiającego, który będzie stanowił doskonałą alternatywę dla klasycznego piwa, podpiwek to strzał w dziesiątkę. Ten popularny niegdyś napój, często określany jako trunek żniwiarzy – doskonale gasił pragnienie podczas upalnych dni lata, powoli wraca do łask, między innymi za sprawą rozwoju rzemieślniczych browarów i większego zainteresowania domowym warzeniem piwa. Na rynku pojawiają się gotowe półprodukty do przygotowania podpiwku, a także już przygotowany napój w butelkach. Co warte podkreślenia, jest to napój niezwykle tani i prosty do samodzielnego przygotowania, a poza zdolnością do gaszenia pragnienia, zawiera w swoim składzie mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Jakie to właściwości?

Co to jest podpiwek?

PodpiwekW największym skrócie jest to uboższa wersja piwa, która jest napojem bezalkoholowym. Trzeba jednak podkreślić, że w podpiwku znajduje się odrobina alkoholu, dlatego nie zaleca się jego podawania małym dzieciom. Do produkcji podpiwka używa się naturalnej kawy zbożowej rozpuszczonej w gorącej wodzie, a po wystudzeniu mieszanki, dodaje się do niej niewielką ilość drożdży, najczęściej są to zwykłe drożdże piekarnicze. Co ważne, kawa zbożowa musi zawierać w swoim składzie słód jęczmienny, dlatego do wyprodukowania tego trunku zupełnie nie nadaje się kawa zbożowa typu instant (rozpuszczalna). Oczywiście można również zaopatrzyć się w gotową mieszankę, która pozwoli przygotować charakterystyczny podpiwek regionalny, taką jak tutaj: https://www.winodomowe.pl/pol_m_Piwo-domowe_Podpiwek-306.html.

Jakie właściwości ma podpiwek?

To przede wszystkim trunek o silnych właściwościach orzeźwiających. Jego cechą charakterystyczną jest ciemno-brązowy kolor i słodki smak z nutką goryczki. Warto podkreślić, że jest to napój lekko gazowany. Dzięki ekstraktowi zbożowemu i naturalnym drożdżom, w podpiwku znajduje się mnóstwo cennych dla człowieka witamin i minerałów, zwłaszcza witamin z grupy B, które odgrywają pozytywną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, nerwowego czy pokarmowego człowieka. W podpiwku znajdują się również polifenole, czyli związki organiczne odpowiedzialne za przechwytywanie wolnych rodników krążących we wnętrzu naszych organizmów (wolne rodniki mogą uszkadzać nasze tkanki, co może skutkować rozwojem choroby nowotworowej). Poza tym podpiwek jest także dobrym źródłem łatwo przyswajalnego selenu i cynku, które mają duży wpływ na prawidłowe działanie naszego układu hormonalnego. Mówi się również, że podpiwek pomaga odbudować naturalną florę bakteryjną naszych jelit, przez co zalecany jest m.in. po antybiotykoterapii.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*